Blackrock Hospital, Co. Dublin

Client

Blackrock Clinic

Architect

Scott Tallon Walker

Quantity Surveyor

Linesight

Structural Engineer

JP Behan Associates

Services Engineer

Parker Wilson Consulting

Duration

22 Months

Area

5,305m2

Description:

Dating back to its original commencement Walls Construction has had a long association with the development of Blackrock Hospital and Clinic.

The new development was a phased project that involved the refurbishment of the 1st and 2nd floors of the hospitals main building. This included a strip out and refurbishment of the existing ward rooms, nurses’ stations, radio iodine facility, utility and laundry rooms and the replacement of internal finishes and external windows. The second phase consisted of the refurbishment of the oncology, PCTU wards and associated laboratories.

The third and final phase involved the construction of a new ICU (3 storey extension including a 750m2 basement), and a CDU (Central Decontamination Unit), consisting of a single storey reinforced concrete building. The final phase also featured two dedicated glazed lifts to provide a direct link to the catheterization laboratory and a new day unit on the 5th floor. The hospital remained live 24 hours a day during  its entire redevelopment.